Hírek
« vissza « előző hír | következő hír »
Sonka és zöldségek a szendvicsekben – sokat javult az étkeztetés minősége a pécsi klinikákon
2025. augusztus 7, csütörtök
A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában szakítottak a hagyományos kórházi koszttal, a klasszikus zsemle-kockasajt kombót gazdagon töltött, háromszög alakú szendvicsek váltották fel. Saláták és új italkészítő automaták is megjelentek, nőtt az ételválaszték, és a jövőben további fejlesztések is várhatóak, amiknek a betegek éppúgy örülhetnek, mint az ápolók. Az index.hu-nak egy olyan beteg is nyilatkozott, aki már nem először feküdt a pécsi klinikán, így volt összehasonlítási alapja a korábbi és az új étkeztetési rendszerről.
Az index.hu írásából kiderül, hogy a 76 éves V. Zsolt vakbélgyulladásra utaló tünetekkel került a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjába, ahol öt napon át infúzióval kezelték és diétára fogták, műteni nem kellett. Mint mondta, már a reggeli is meglepte, mert nem neki kellett ágyban fekve bajlódnia a zsemle felvágásával, hanem kész, háromszög alakú szendvicset kapott, sonkával és zöldségekkel gazdagon megpakoltan, és nagyon ízlett neki. Az ebéddel és a vacsorával hasonlóképp elégedett volt, előbbi során krémlevest, illetve darált húsos, párolt zöldséges főételt ehetett.
Az index.hu munkatársa megkérdezte Gajdácsi Edinát, a MED-Catering Kft. területi vezetőjét is, aki kiemelte: a főétkezések mindegyike „egykezessé” vált, kés nélkül, kanállal vagy villával fogyasztható, ezzel is könnyítve a betegek ágyban történő étkezését.
A MED-Catering Kft. ahhoz a Hungast cégcsoporthoz tartozik, ami az oktatási-nevelési intézményekben bevezette a „Szupermenzát”, megreformálva az iskolai menzát, és megalkotta a Catey névre keresztelt kórházi étkeztetési szolgáltatást, mivel országos felmérésük alapján a hagyományos kórházi étkeztetés számos problémával küzdött: gond volt a hideg étkek minőségével, az italok tárolásával és szállításával, a tálcák kezelésével, valamint a késsel-villával fogyasztható fogásokkal is nehézségek adódtak.
A korszerű technológiának köszönhetően a több mint egy hétig eltartható háromszög-szendvicsekkel már most is találkozhatnak a betegek, akik a dietetikusok által kiválasztott, legkiválóbb adalékanyag-mentes termékeket fogyaszthatják.
A húsos és vegetáriánus formában készülő saláták bevezetése is pozitív fogadtatásra talált. Az előre elkészített ételek az ápolók munkáját is megkönnyítik, hisz korábban sok osztályon ezeket nekik kellett összeállítaniuk, vagy ha a beteg képes volt rá, akkor saját maga készítette el őket.
A diéta mellett az is kiemelt szempont volt, hogy a betegek elégedettek legyenek a kórházi étkekkel, ezért szerepel a választékban csirkepörkölt, vadas, rántott sajt, hal és bolognai is, amiket olyan modern technológiával készítenek el, hogy sok diétás étrendbe is beilleszthetőek legyenek, és úgy ízesítik őket, hogy megfeleljenek a magyar táplálkozási szokásoknak. Az ételeket minden esetben dietetikai szakmai irányelvek alapján állítják össze, így van lehetőség egyéni étrendek elkészítésére is.
Új italkészítő automaták is megjelentek, melyekkel adalékanyagoktól mentesen, liofilizált alapanyagból készíthetnek a betegek frissítő italokat. A tálcákat is megreformálták: az újak sokkal könnyebbek a korábbiakhoz képest, és az ételt is melegen tartják.
A cég területi vezetője jövőbeli terveikről is nyilatkozott az index.hu-nak. Mint mondta, a legnagyobb újítás várhatóan a teljesen automatizált rendelési rendszer bevezetése lesz, melynek révén választási lehetőségük lesz a betegeknek, sőt – amennyiben egészségi állapotuk lehetővé teszi –, akár önállóan is leadhatják majd rendelésüket egy erre a célra fejlesztett felületen.
A területi vezető hozzátette: egyre több kórház érdeklődik a szolgáltatásuk iránt, és külföldi megkeresésük is van már.