Menu

Hírek

« vissza « előző hír | következő hír »

Termékenységtudatosság roadshow a pécsi orvoskaron - április 25.

2024. április 19, péntek

A Termékenységtudatosság Hete egy 2024. április 23-tól április 27-ig tartó, egyedülálló összefogással megvalósuló, edukációs rendezvénysorozat. Az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánreprodukciós Igazgatóságának szakmai védnöksége mellett, az „Együtt Könnyebb” Női Egészségért Alapítvány, a Felelősen Magadért Egyesület, a dr. Kőrösi Tamás Alapítvány és a KétIgen Alapítvány fogott össze, hogy izgalmas és tabudöntögető programsorozattal hívja fel a Z-generáció, valamint a fiatal párok figyelmét arra, hogy a petefészek nem botoxolható, és a férfiak sem viszik sírba a nemzőképességüket. A rendezvénysorozat részeként a pécsi orvoskaron is tartanak kerekasztal-beszélgetést.

Magyarországon jelenleg minden hatodik párkapcsolatban termékenységi problémával küzdenek. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a meddőség mára népbetegséggé vált. Szeretnék, ha a gyermekvállalás előtt álló, vagy abban még nem gondolkodó korosztály is tisztában lenne azzal, hogy az életmód és az életkor rendkívüli mértékben befolyásolhatja, milyen eséllyel lesz egy párnak később gyermeke. A Termékenységtudatosság hete lehetőséget biztosít arra, hogy a társadalmat tájékoztassák a termékenységre vonatkozó legfontosabb kérdésekről. Céljuk, hogy az országos roadshow keretében felhívják a Z-generáció figyelmét arra, hogy ez a kérdéskör közelebb van, mint gondolnák, és már ma is sokat tehetnek annak érdekében, hogy később annyi gyermekük születhessen, amennyit szeretnének. Teret és lehetőséget is szeretnének biztosítani a már családalapítást tervező pároknak, hogy hiteles előadásokat hallhassanak a témában, és személyesen találkozhassanak a reprodukciós egészségmegőrzés elismert hazai szakértőivel, naprakész információt kapjanak arról, milyen lehetőségek állnak rendelkezésükre, ha gyermeket szeretnének.

Az eseménysorozat - amin minden érdeklődő ingyenesen részt vehet - a termékenységtudatosság kérdéskörét több oldalról kívánja megközelíteni, kihasználva azt a lehetőséget, amit a különböző területekről érkező szakemberek együttműködése kínál. Előadások és interaktív programok keretében kerül sor a termékenység, a reproduktív egészség és a családtervezés különböző aspektusainak a bemutatására.

A roadshow helyszíneinek egyike Pécs, ahol a „Fájdalmas menstruációtól a meddőségig” címmel rendeznek kerekasztal-beszélgetést április 25-én, a PTE ÁOK központi épületének I. emeleti dékáni tanácstermében.

Program:

  • 16.15 – 16.30: Köszöntő - Dr. Kovács Kálmán egyetemi docens, klinikaigazgató
  • 16.30-16.40: Inzsöl Júlia, videós tartalomgyártó és podcaster bevezető előadása
  • 16.40 – 18.00: Kerekasztal-beszélgetés, moderátor: Salamon Adrienn, a Női Egészségért Alapítvány elnöke

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Dr. Várnagy Ákos egyetemi docens, szakmai vezető, dr. Bodor Andrea Lili pszichológus, PTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, Életkör Pszichológiai Műhely, Inzsöl Júlia videós tartalomgyártó és podcaster, valamint dr. Nagy Bernadett M.D., PhD, egyetemi tanársegéd.

Téma: mikor és miért okozhat az endometriózis, a PCOS, a mióma meddőséget, és mit tehetnek az érintettek, ha gyermeket szeretnének.

További részletek és regisztrációs lehetőség az ingyenes eseményre ezen a linken érhető el.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak, aki többet szeretne megtudni a termékenységtudatosságról, és érdekli a tudatos családtervezés!

A részletes program és a regisztráció a www.termekenysegtudatossag.hu weboldalon érhető el.