Menu

Hírek

« vissza « előző hír | következő hír »

Speciális gyógyszerporlasztó- és párásító készülékekkel gazdagodott a gyermekklinika

2023. május 25, csütörtök

Az Országos Jótékonysági Vadásztársaság adományából speciális gyógyszerporlasztó- és lélegeztetőgép párásítására szolgáló készülékeket vásárolt a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájának intenzív osztálya. Az új eszközök a lélegeztetett gyermekek gyógyítását segítik, és mintegy 1,8 millió forintba kerültek. Ünnepélyes átadásukat május 25-én tartották a gyermekklinikán.

Immár hagyomány, hogy az Országos Jótékonysági Vadásztársaság rendszeresen megajándékozza – több más kórházzal együtt – a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinikáját is. Az elmúlt években ultrahang- és elektroterápiás készülékeket, valamint digitális, hordozható mellkasszívó berendezést is be tudott szerezni általuk a gyermekklinika.

Éves szinten több mint 300 gyermeket ápolnak a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinikájának intenzív osztályán, mely regionális centrumként a délnyugat-dunántúli régió valamennyi súlyos esetét ellátja. Közülük nagyjából minden ötödik gyermek szorul lélegeztetésre, ezért döntöttek úgy, hogy a támogatást a lélegeztetett betegek gyógyszerelésében használatos eszközök beszerzésére fordítják.

Dr. Rózsai Barnabás, az intenzív osztály vezetője elmondta, hogy a lélegeztetett betegek esetében a maszkon keresztüli gyógyszerporlasztás nem alkalmazható, mivel azt nem lehet csatlakoztatni a lélegeztető tubushoz. A speciális porlasztó azonban a lélegeztetőgép rendszerébe csatlakoztatható, és a légzőkör megszakítása nélkül alkalmas arra, hogy gyógyszert juttasson a légutakba. A párásító készülék pedig száz százalékos páratartalmat biztosít és melegít, megakadályozva a légutak kiszáradását a lélegeztetés folyamán.

Forrás:

PTE

Fotó:

Csortos Szabolcs/Univpecs.com