Menu

Hírek

« vissza « előző hír | következő hír »

„Mindenki saját magával küzd, hogy a maximumot adja” - interjú dr. Schlégl Ádámmal

2023. május 24, szerda

Mint ismeretes, hosszú kiválasztási folyamat után, március elején mutatták be a Magyar Űrhajós Program (HUNOR) négy űrhajósjelöltjét. Közülük valaki 2024 végén vagy 2025 elején a Nemzetközi Űrállomáson végezhet tudományos kutatómunkát. A jelöltekkel páros interjúkat készített az index.hu – Kapu Tibor fejlesztőmérnök és dr. Schlégl Ádám, a PTE Klinikai Központ Ortopédiai Klinikájának egyetemi tanársegédje együtt válaszoltak a kérdésekre.

„A legjobban az a hatalmas kihívás fogott meg, ami az ember, mint élőlény előtt áll, ha az űrutazásról van szó. Egész életemben foglalkoztatott, hogy a szervezetünknek milyen fantasztikus alkalmazkodókészsége van, mennyire el lehet tolni az emberi teljesítmény határait. A hegymászáson, harcművészeten keresztül én is próbáltam feszegetni ezeket a határokat. A legnagyobb kihívás, ami pillanatnyilag az ember, mint élőlény előtt áll, az az űrutazás. Lenyűgöző, hogy egy hosszú távú űrutazáson annyira tudunk alkalmazkodni a mikrogravitációhoz, hogy utána akár alkalmatlanná válhatunk a Földre való visszatérésre. Elsősorban ez a terület fogott meg a projektben” - nyilatkozta dr. Schlégl Ádám.

A páros interjúból kiderül az is, hogy milyen tudományos kérdéseket érint a szakterületükön az űrkutatás, mi volt a legnehezebb kihívás a tesztek során, volt-e olyan pillanat, amikor úgy érezték, hogy inkább kiszállnának, továbbá hogyan készülnek a következő időszakra.

Forrás:

index.hu

Fotó:

Lorencz Máté