Menu

Hírek

« vissza « előző hír | következő hír »

„Passzold vissza, Tesó!” - program és kampány

2022. március 26, szombat

Mobiltelefonjainkhoz olyan ásványok szükségesek, amelyek kitermelése súlyos környezetvédelmi veszélyekkel jár. Ilyen például a koltánbányászat is, ami Afrika szívében a gorillapopulációk élőhelyét dúlja fel. Mindezt tetézi, hogy az esőerdők irtása és az orvvadászat fokozottan védett fajokat sodornak a kihalás szélére. Ezen fémek újrahasznosítása enyhítheti a károkat.

Ezt a célt szolgálja a „Passzold vissza, Tesó!” program és kampány, amit öt évvel ezelőtt a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet közösen hirdetett meg.

A tavaszi kampányt a Pécsi Tudományegyetem Zöld Egyetem Programja a napokban indította újra, 24 kijelölt gyűjtőponttal. Az akció május 22-ig tart. Emellett a tavalyi két kampány sikerén felbuzdulva - melyek során közel 3000, összesen 340,5 kg mobiltelefont sikerült visszagyűjteni - 3 megyére kiterjedő iskolai fordulót is meghirdet. A legtöbb mobiltelefont visszagyűjtő osztályok díjazásban részesülnek, csoportos élménybelépők találnak majd gazdára.

Az együttműködő szervezetek célja a kampánnyal, hogy minél több adatmentes, már nem használható mobilkészüléket, GPS-t vagy táblagépet, és ezekhez használt töltőket vegyenek át adományként, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot, támogatva a kongói főemlősök élőhelyének megmentését és a helyi közösségek életét. A körforgásos gazdaság elvei szerint a visszagyűjtött telefonokból a feldolgozás során kinyert fémek újrahasznosításra kerülnek.

Ez a kampány is bizonyítéka annak, hogy a Pécsi Tudományegyetem, mint Magyarország legzöldebb egyeteme, már régóta kezdeményező szerepet tölt be a zöld megoldások népszerűsítésében.

Decsi István, az egyetem kancellárja kiemelte: „A saját jövőnk és a világ jövője miatt a „zöldítés” az egyik legfontosabb missziónk. Ha visszatekintünk az elmúlt évtizedekre, bárki szembesülhetett azzal, milyen mértékben nőtt meg a hulladéktermelés a világban. A PTE időben felismerte, hogy ezzel a kérdéssel foglalkozni kell. A környezetvédelem az egyetem számára nemcsak kampány, hanem alapérték.”

A beharangozó videó és a gyűjtőpontok elérhetőek itt: https://univpecs.com/zold/passzold_vissza_teso

Forrás:

PTE

Fotó:

Csortos Szabolcs/UnivPécs