Menu

Hírek

« vissza « előző hír | következő hír »

Arts-in-Med – Az UniCum Laude Énekegyüttes estje

2019. november 4, hétfő

Az Arts-in-Med őszi programsorozatában „Zenés barangolások az a capella világában” címmel az UniCum Laude Énekegyüttest hallhatják az érdeklődők.

Az UniCum Laude Énekegyüttes a hangszerkíséret nélküli, ún. a cappella műfajok képviselője. Műsoruk bepillantást enged a reneszánsztól napjainkig oly népszerű éneklési mód időkapszuláiba. A közönség képet alkothat a műfaji sokszínűség és kifejezésmód gazdag világáról, ami az egyházzenétől a popzenéig áthatja az a capella világát.

A műsorban felhangzanak William Byrd, Claudio Merulo, Camille Saint-Saëns, Orbán György és Vytautas Myskinis művei, továbbá a gospel-átiratok mellett Billy Joel, Edoardo Bennato és Freddie Mercury egy-egy dala is.

Az UniCum Laude Énekegyüttes 1994-ben alakult. Mai tagjai: Csapó József – kontratenor, Meláth Árpád – tenor, Mits Arnold – tenor, Pap Tamás – bariton, Kutnyánszky Csaba – bariton, Silló György – basszus. Az együttes valamennyi tagja magas szintű kórusmúlttal rendelkezik, néhányan szólistaként is vállalnak fellépéseket. A kamaraéneklés valódi kihívást jelent minden énekesnek, akiknek ezáltal módjuk van egyéni elképzeléseik megvalósítására.

Az UniCum Laude már a nevében is tükrözi műsorpolitikáját, ami a zenetörténet széles rétegeinek ritkán hallható, különleges darabjaira épül. Az együttes repertoárjában megtalálhatóak a reneszánsz egyházzene és a madrigálok legszebbjei, csakúgy, mint a modern hangzásokra törekvő kortárs zene képviselői, vagy azok az igényes pop-átiratok, amik az 1999-ben megjelent első lemezükön hallhatóak.

Több alkalommal rögzítette műsorukat a Magyar Rádió, 1998-ban a Magyar Televízió portréműsort készített az együttessel. 2001-ben jelent meg a karácsonyi válogatást tartalmazó lemezük, 2005 őszén Lamentáció című egyházzenei albumuk, 2007-ben pedig In concert címmel adtak ki lemezt. 

Az UniCum Laude rendszeres közreműködője a Filharmónia koncertsorozatainak. Ausztria, Lengyelország, Németország, Olaszország, Románia, Szlovénia, Szerbia, Franciaország, Belgium, Izland és Tajvan közönsége előtt is felléptek.

A koncert november 12-én, 18 órakor kezdődik a Szigeti úti, első emeleti tanácstermünkben.