Menu

Hírek

« vissza következő hír »

27 éve segíti a rákbeteg gyerekeket a Tölösi Péter Alapítvány

2017. szeptember 25, hétfő

Nyílt napon mutatta be tevékenységét az érdeklődőknek a huszonhét évvel ezelőtt, 1990-ben létrejött pécsi Tölösi Péter Alapítvány, amit a leukémiás és tumoros megbetegedésű gyermekek gyógyításáért hoztak létre.

A Dél-Dunántúlról érkező, a PTE Gyermekgyógyászati Klinika Onkohematológiai osztályán kezelt, rákbeteg gyerekek és szüleik segítségét, utógondozását tűzte ki célként a dr. Szűcs Rozália elnök vezetésével megalakult civil szervezet, ami az eltelt csaknem három évtized alatt fejlesztések egész sorát valósította meg.

Első lépésben 1994-ben szülőszállást hozott létre, majd 2001-ben a Nagyvárad utcában Rehabilitációs Központot alakított ki, 2004-ben pedig felújította az onkohematológiai osztályt. Emellett komplex rehabilitációban részesíti a már gyógyult, vagy gyógyulófélben lévő kis betegeket, szüleiknek pedig segítséget nyújt a szociális ügyek intézésében. Az alapítvány által foglalkoztatott gyermekpszichológus a családtagokat is segíti a betegség okozta trauma feldolgozásában, ehhez a Rehabilitációs Központ szolgál háttérként.

A Rehabilitációs Központban működik a Gyermekonkológiai Utógondozó, ahol a Dél-Dunántúlról érkező, gondozás alatt álló gyermekek kontroll vizsgálata folyik. Gyógytornász irányítása mellett, speciális eszközökkel, többek között függesztőrács segítségével fejlesztik a tumoros megbetegedésben szenvedő, kezelés alatt álló, illetve a már utógondozásban részt vevő gyerekeket egyénileg, és csoportosan is. Rekreációs élménytáborokat, családi élménynapokat, jótékonysági rendezvényeket és kiállításokat is szerveznek számukra.

Az alapítvány évente mintegy 25 millió forintból működik, elsősorban támogatásokból, szponzori pénzekből, az utóbbi években azonban megcsappantak forrásaik. Az szja-ból befolyó 1 százalékokból korábban 16-17 millió forint folyt be az alapítvány számlájára, ám tavaly már csak 5,5 milliós felajánlás érkezett.

Forrás

pecsi-hirhatar.hu