Menu

Hírek

« vissza következő hír »

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) „Panorama” című kiadványának különleges száma „Migráció és Egészségügy” témában

2017. február 9, csütörtök

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közegészségügyi részlegének „Panorama” című kiadványa, a 2016-os év decemberi számában átfogó képet nyújt a migráció egészségügyi aspektusairól.  A PTE által kidolgozott gyakorlati programok is részét képezik az áttekintésnek. A cikk címe: A migráció egészségügyi gyakorlatának fejlesztése, Pécsi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar.

A migránsok és bevándorlók rohamosan növekvő beáramlása a WHO-t sorozatosan késztette a migráns-barát egészségügyi rendszer kifejlesztésére, és/vagy megerősítésére a partnerországokban. Mostanáig az európai felsőoktatási rendszerek nem reagáltak erre a szükségletre. A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara a migrációs egészségügy területét új prioritásként kezeli. Az orvostanhallgatók és egészségügyi szakember képzése három szinten folyik: kötelező és választható graduális képzés valamint posztgraduális képzés.  A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának Műveleti Medicina Tanszéke szoros együttműködésben dolgozik együtt a WHO Public Health Aspects of Migration projekttel. A Pécsi Tudományegyetem egy 6 szereplős európai felsőoktatási konzorciumot irányít egy új interdiszciplináris kurrikulum kifejlesztése érdekében: Migrációs-egészségügy MSc. A képzést 2017-ben közösen fogja indítani a Pécsi Tudományegyetem és a Kremsi Egyetem.

A WHO Public Health Panorama felülete a kutatók, valamint a közegészségügyi dolgozók számára biztosít helyet a területen szerzett tapasztati ismeretek, valamint saját kutatómunka publikálására, ezen kívül tapasztalatok és jó gyakorlatok használatának elősegítésére a közegészségügyben.

Az alábbi linken találják és le is tölthetik a kiadványt. Ugyanezen a linken lehetőség feliratkozni a hírlevélre is. http://www.euro.who.int/en/publications/public-health-panorama

Az egyes cikkek az alábbi linken angol és orosz nyelven is megtekinthetőek: http://www.euro.who.int/en/publications/public-health-panorama/journal-issues/volume-2,-issue-4,-december-2016