Menu

Hírek

« vissza « előző hír | következő hír »

Az alvászavarokról a Kossuth Rádióban

2023. március 29, szerda

A Kossuth Rádió „Felfedező az egészségről” című műsora március 28-án az alvászavarokról szólt.

Az alvás világnapját minden évben a tavaszi napéjegyenlőség előtti pénteken ünneplik, 2023-ban ez a nap március 17-re esett. A témáról fontos beszélni, hisz a kialvatlanság rontja az ember teljesítőképességét, növeli a balesetek kockázatát és csökkenti az immunrendszer védekező képességét.

Állatkísérletekkel igazolták, hogy a tartós alvásmegvonás halálhoz is vezethet. A tizenévesek alvásigénye átlagosan napi 9 óra, a felnőtteké 7-9 óra, bár ez az életkor előrehaladtával csökken, változik, és alapvetően nagyon személyfüggő. A pihentető alvás ismérveiről és annak akadályozó tényezőiről, az alvászavarok különféle típusairól és azok kezeléséről, valamint a pécsi alváslabor működéséről is szó esett az adásban.

A műsorban megszólalt dr. Faludi Béla, a Pécsi Tudományegyetem Neurológiai Klinikájának egyetemi docense, az Alvásmedicina Tanszék vezetője, dr. Princz János háziorvos, a Praktizáló Orvosok Szövetségének Baranya vármegyei elnöke, egy inszomniás hölgy, továbbá egy alvási apnoéban szenvedő úr is.

A műsor itt hallgatható vissza:

mediaklikk.hu

Fotó:

Pixabay