Menu

Hírek

« vissza « előző hír | következő hír »

"MOON BIKE 2021" - Több mint 806 ezer kilométert tekertek

2021. szeptember 17, péntek

A Pécsi Tudományegyetem „MOON BIKE 2021” címmel május közepén másodízben indította el kerékpáros kihívását. A résztvevők a tavalyi rekordot megdöntve a kihívás 59. napján teljesítették a kitűzött célt, a Föld-Hold közötti távolságot, majd a 2020-as lelkesedéshez hasonlóan vissza is indultak. 100 nap alatt összesen 806.199 km-t tekertek, az eredeti kihívást idén is megduplázták.

A közös mozgásra, az egészséges életmódra buzdító, virtuális közösséget formáló projekt lényege biciklivel eljutni a Holdra 80 nap alatt, bárhonnan a világból csatlakozva, együtt megtenni 384 400 km-t. Zöld Egyetemként a PTE kiemelt célja a programmal a környezetbarát kerékpáros közlekedés népszerűsítése volt.

A több mint nyolcszázezer kilométer megtétele 200,96 tonna szén-dioxid megtakarítást jelent ahhoz képest, mintha ezt a távot egy közepes benzines autóval (1700cm3 - 2000cm3) tették volna meg. A megtakarított üvegházhatású gáz mennyisége 2923 db 50 éves fa által egy vegetációs időszakban megkötendő szén-dioxid tömegével egyenlő.

Az idei kihívásban még több egyetemi polgár, a PTE vállalati és felsőoktatási partnerei, öregdiákok és a diaszpórában élő honfitársaink is részt vettek, Indiától Argentínáig. Jelen volt Mindum Károly ultra- triatlonista öregdiák, és az olimpiai felkészülése alatt Bicsák Bence is, aki szintén a PTE alumnija.

Együttműködő partner volt 2021-ben is az egyik legrangosabb hazai kerékpárverseny, a Tour de Hongrie szervezője, a Vuelta Sportiroda, a Magyar Kerékpáros Klub, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség, a Magyar Szabadidősport Szövetség, a Pannon Hőerőmű Zrt., a Veolia csoport pécsi tagja, a Hell Energy, továbbá a svájci központú Union Cycliste Internationale elnöke, David Lappartient is üdvözölte a programot.

A magyar és a külföldi egyetemek és középiskolák, a régió városi önkormányzatai, a PSN Zrt., valamint számos túra- és versenyszervező is aktív résztvevője, támogatója volt a programnak. A középiskolás diákok között a Diákhitel Központ Zrt. jóvoltából egy Apple MacBook-ot is kisorsoltak a szervezők. A támogatóknak köszönhetően egy értékes kerékpárt és különféle biciklis tartozékokat is nyerhettek a résztvevők, valamint egy kerékpártúra- és fittnessbérlet-utalvány is gazdára talált.

Forrás:

PTE

Fotó:

Csortos Szabolcs/UnivPécs