Menu

Hírek

« vissza « előző hír | következő hír »

Poszt-Covid ambulanciákat állítanak fel az egészségügyi intézményekben – interjú dr. Kollár Lajossal

2021. március 18, csütörtök

Dr. Kollár Lajos, a Pécsi Tudományegyetem Érsebészeti Klinikájának egyetemi tanára, Kásler Miklós miniszter tanácsadója a Spirit FM Exkluzív című műsorának vendége volt.

Elmondta, hogy a magyar egészségügyi vezetés a koronavírus első hullámában elég tapasztalatot szerzett, ezért nem fél attól, hogy az egészségügy összeomlik. A koronavírus-járvány harmadik hullámáért egyértelműen a brit mutánst tette felelőssé, és rámutatott arra, hogy szlovák területekről érkezhetett hozzánk ez a variáns. Hozzátette, hogy amíg az első hullámnál alig tapasztaltak szövődményeket, addig most meglehetősen sok az utóhatás, ami sok mindenből állhat: fejfájás, légzési nehézség, végtagfájdalom, mentális problémák.

Megjegyezte, hogy sok olyan sportolóval találkozott, akik átestek a koronavíruson, látszólag meggyógyultak, negatív volt a mintájuk, de nem tudták visszanyerni eredeti dinamizmusukat, életkedvüket, erejüket. Végül majdnem mindegyiknél kiderült valamilyen organikus betegség: szívmellhártya-gyulladás, szívizom-gyulladás, szívburok-gyulladás és egyéb társbetegségek.

Az úgynevezett poszt-Covid-szindróma kezelésére összeállítottak egy tervet. Ebben azt javasolják, hogy az országos intézményekben, egyetemi klinikákon, megyei kórházakban állítsanak fel poszt-Covid ambulanciákat, emellett létre kell hozni olyan rehabilitációs osztályokat is, ahol azokat a betegeket lehet kezelni, akik átestek a betegségen, de szövődményekkel küzdenek. Ennek elindult már a szervezése, és elkészült egy protokoll is a kezelések kapcsán.

Forrás:

atv.hu