Menu

Hírek

« vissza « előző hír | következő hír »

Indulnak a Nemzeti Laboratóriumok Pécsett

2020. szeptember 25, péntek

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában nyitotta meg Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Humán Reprodukciós és a Virológiai Nemzeti Laboratóriumot szeptember 25-én. Ezekkel együtt összesen 17 Nemzeti Laboratórium, valamint egy kutatólaboratórium kezdheti meg működését, melyek mintegy 90 milliárd forint támogatásban részesülnek a következő öt évben.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére létrejövő Nemzeti Laboratóriumok a nemzetgazdaság számára különösen ígéretes tématerületek hazai tudáscentrumait összefogva a jelentős világméretű kihívásokra válaszokat adó, nemzetközi szinten elismert tudományos csomópontokká válhatnak. A négy fő kutatási-fejlesztési területen – ipar és digitalizáció, kultúra és család, egészség és biztonságos társadalom, környezet – belül 17 Nemzeti Laboratóriumot, valamint egy kutatólaboratóriumot hoztak létre.

A Pécsi Tudományegyetem vezetésével két nemzeti laboratórium kezdi meg a munkát: a már jelentős nemzetközi eredményeket maga mögött tudó tudományos műhely és kutatási hálózat alapjain szerveződő Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium, dr. Kovács L. Gábor akadémikus professzor szakmai vezetésével, valamint a COVID-19 járvány miatt különös figyelemmel övezett Virológiai Nemzeti Laboratórium, dr. Jakab Ferenc professzor irányításával.

A nemzeti laboratóriumok megnyitása mellett lezárult a GINOP-2.3.2-15-2016-00021 számú, négy év alatt 1,975 milliárd forint európai uniós támogatással megvalósult kutatói program, melynek célja a mesterséges megtermékenyítés sikerességének növelése volt. A „Chip-technológia alkalmazása a humán in vitro fertilizáció eredményességének javításában” című projekt eredményeként létrejött egy chip-diagnosztikai berendezés prototípusa. A projekt keretében elért tudományos eredmények mellett jelentős innovációs eredmények is születtek: 5 szellemi termék kapcsán 18 országban megadott szabadalmak Németországtól Svédországon át az Egyesült Királyságig, további 6, folyamatban lévő szabadalmi eljárás sikeres lezárását várják többek között a tengerentúlon és Ausztráliában.

Többek között ennek a projektnek a kutatásait kívánja továbbvinni a Pécsi Tudományegyetemen induló Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium, ami összesen 2,5 milliárd forint támogatásban részesül. A reprodukció zavara jelentős orvosi és társadalmi probléma: Magyarországon a meddőségi problémával küzdő házaspárok a párok 15%-át jelentik, azaz mintegy 150 ezer pár küzd meddőségi problémákkal. A sikeres meddőségi kezelés, ezen belül az asszisztált reprodukciós kezelések hatékonyságának növeléséhez, a demográfiai stabilitás megteremtéséhez elengedhetetlenek a humán reprodukció területén végzett széleskörű, innovatív, élvonalbeli infrastrukturális háttérrel támogatott, integrált klinikai kutatások és fejlesztések. A Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium fő célja tehát a mesterséges megtermékenyítési technikák hatásfokának emelésével hozzájárulni a sikeres meddőségi kezelések számának növekedéshez, javítva ezzel Magyarország demográfiai helyzetét.

A Virológiai Nemzeti Laboratórium fejlesztését – ami 2 milliárd forint támogatásban részesül - a fertőző betegségek világméretű fenyegetettsége és terjedése indokolja, és ez komoly társadalmi, egészségügyi kockázatot jelent minden nemzet számára. Az elmúlt években hazánkban is egyre nagyobb számban jelentek meg, illetve erősödtek meg új fertőző betegségek, mint például a Nyugat nílusi láz vírusa, a szív- és bőrférgesség kórokozója, az Usutu vírus, amik szignifikáns társadalmi fenyegetést jelentenek. A Virológiai Nemzeti Laboratórium célja az új kórokozók felderítése, azonosítása, virológiai és molekuláris biológiai jellemzése, a 3-as és 4-es rizikócsoportba tartozó vírusok komplex vizsgálata BSL3 és BSL4 laboratóriumi körülmények között, valamint hazai és nemzetközi szintű oktató- és képzőcentrum létrehozása, azaz az utánpótlás nevelés.

Forrás:

PTE

Fotó:

Csortos Szabolcs/UnivPécs