Menu

Hírek

« vissza « előző hír | következő hír »

A járvány menetét követve újfajta analíziseket készít a KETLAK kutatócsoport – interjú dr. Hegyi Péterrel

2020. szeptember 15, kedd

A KETLAK kutatócsoport létrehozását a Pécsi Tudományegyetem Transzlációs Medicina Intézete kezdeményezte. A rövidítés azt jelenti, hogy Koronavírus Elleni Transzlációs és Lakossági Akció- és Kutatócsoport, melynek célja az, hogy húsz tudományterület száz kiváló kutatóját összefogva kövesse a járvány menetét. Dr. Hegyi Péter professzor, intézetigazgató ebben a témában nyilatkozott a Kossuth Rádiónak.

Mint mondta, a folyamatos teszteléseknek az adatait dolgozzák fel, az első hullámban 5600 teszt történt a Pécsi Tudományegyetem Laboratóriumi Medicina Intézetében. Emellett a klinikára bekerülő betegektől klinikai adatokat és biológiai mintát gyűjtenek, továbbá újfajta analíziseket készítenek a nemzetközileg publikált eredményekből. Több közleményt is sikerült publikálniuk a komorbilitásról, az elhízásról, és képesek megmondani, hogy egyes betegnél hányszorosára tud nőni a veszélye annak, hogy kritikus állapotba kerül.

Dr. Hegyi Péter szerint Magyarországnak olyan tudományos közössége van, amely nagyon magas színvonalon tud analíziseket készíteni. A járvány második körében is fontosnak tartja ezeknek az elemzéseknek a nagyon precíz áttekintését.

Forrás:

Kossuth Rádió