Menu

Hírek

« vissza « előző hír | következő hír »

Freund Tamás az MTA új elnöke

2020. július 9, csütörtök

A Magyar Tudományos Akadémia 193., tisztújító közgyűlése július 6-án este kezdődött, és július 7-én este zárult, 24 órás szavazásán Freund Tamás akadémikust választotta meg az MTA új elnökévé.

A neurobiológus a hat év után leköszönő Lovász Lászlót váltja az 1825-ben gróf Széchenyi István által alapított Magyar Tudományos Akadémia élén. A főtitkári posztot Kollár László Péter építőmérnök, a főtitkár-helyettesit pedig Erdei Anna immunológus tölti majd be a következő hároméves ciklusban. A közgyűlés döntött a három közül két alelnök személyéről is. Az élettudományi alelnökké Kosztolányi György rendes tagot választotta meg a közgyűlés.

Freund Tamás névjegye:

(Zirc, 1959. 06. 14.)

akadémikus, intézetigazgató, kutatóprofesszor, egyetemi tanár

VIII. Biológiai Tudományok Osztálya

rendes tag: 2004, levelező tag: 1998

Kutatási terület: az agykéreg szerkezete, működése, oszcillációk keletkezése, funkciója, az epilepsziás és ischaemiás agykárosodás, a szorongás és az addikció patomechanizmusa, az endokannabinoid szignálrendszer működése

Jelentősebb díjak: Agy díj / The Brain Prize (2011), Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (2011), Széchenyi-díj (2005), Akadémiai Díj (1997)

Forrás:

mta.hu