Menu

Hírek

« vissza « előző hír | következő hír »

Összefog a három vidéki felsőoktatási intézmény a magas halálozási aránnyal járó betegségek eredményesebb kezeléséért és a halálozások csökkentéséért

2020. július 7, kedd

Az akut hasnyálmirigy-gyulladás, az agyérkatasztrófa, valamint a szívinfarktus és hirtelen szívhalál kezelése kapcsán fog össze egy csaknem másfél milliárd forintos, uniós támogatásból megvalósuló projekt keretében három vidéki felsőoktatási intézmény - közölte a Pécsi Tudományegyetem az MTI-vel.

A PTE és konzorciumi partnerei, a Debreceni Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból 2017-ben nyert el egy 1,494 milliárd forintos, vissza nem térítendő támogatást. A jövő januárig futó projekt keretében - a magas halálozási aránnyal járó betegségek eredményesebb kezelése és a halálozások csökkentése érdekében - alapkutatók és klinikusok hangolják össze a kutatásaikat három fő tudományterületen: az akut hasnyálmirigy-gyulladás, az agyérkatasztrófa, valamint a szívinfarktus és hirtelen szívhalál esetében.

A közlemény szerint a súlyos, akut, életet veszélyeztető betegségek a jelenleg alkalmazott orvosi beavatkozások mellett is elfogadhatatlanul magas, 30-50 százalékos halálozási aránnyal járnak. Ennek csökkentése az úgynevezett transzlációs medicina bevezetésével javítható. Ennek célja, hogy az alapkutatások és klinikai kutatások eredményei mihamarabb hasznosítóvá váljanak a betegellátásban is.

A klinikai kutatások fontos részét képezi a betegadatok gyűjtése - az akut agyérkatasztrófa, az akut hasnyálmirigy-gyulladás, illetve a szívinfarktus és a hirtelen szívhalál kapcsán már négyezer beteggel kapcsolatban állnak rendelkezésre ilyenek -, míg a működő betegregisztereken kívül három klinikai vizsgálat is elindult a heveny hasnyálmirigy-gyulladás témájában.

A mintegy fél év múlva záruló projekt a közlemény szerint hozzájárul a tudományos eredmények klinikai gyakorlatban történő hasznosításához, a betegek kórházi tartózkodásának lerövidítéséhez, a halálozási mutatók javításához, végső soron pedig az egészségügyi ellátás költségeinek csökkentéséhez.

Forrás:

pecsiujsag.hu