Menu

Hírek

« vissza « előző hír | következő hír »

A koronavírus-járvány második hulláma akár a nyáron is jöhet

2020. július 7, kedd

Szakaszgyőzelemről beszélt a koronavírus-járvány kapcsán a miniszterelnök szokásos, pénteki, július 3-ai rádióinterjújában, egy nappal előtte pedig dr. Merkely Béla intett óvatosságra, szerinte akár nyáron is jöhet a második hullám.

A gyógyszerek és a védőoltások a forgalomba hozataluk előtt számos kísérleti, illetve vizsgálati fázison esnek át. Az úgynevezett preklinikai fázishoz tartozik a vakcinafejlesztés minden olyan lépése – egészen a várható hatás modellezésétől az állatkísérletekig –, amely nem érint emberi vizsgálati alanyokat. A WHO legfrissebb listáján szereplő oltóanyagok közül 129 van ebben a szakaszban. A preklinikai fázist követi az úgynevezett klinikai fázis, a 147 reményt keltő oltóanyag közül a legfrissebb adatok szerint 18 már eljutott ide, vagyis embereken kezdték el ezeket tesztelni. Ha a vakcina kiállta az eddigi próbákat, a fejlesztők megkezdhetik a forgalomba hozatal engedélyeztetését a megfelelő hatóságoknál. A már forgalomba került vakcinát pedig összehasonlítják más készítményekkel, vizsgálva hosszú távú hatását.

„Rendkívül jó hír a kísérletek szempontjából, hogy a koronavírussal megfertőzött majmokat a gyógyulásuk után nem lehet újrafertőzni annak köszönhetően, hogy a kísérleti oltóanyag képes immunválaszt kiváltani a szervezetükben” – mondta dr. Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológusa egy májusi sajtótájékoztatón. Szerinte három olyan koronavírus elleni oltóanyag-kísérlet zajlik a világban, amelyeknek biztatók az eredményei, és úgy gondolja, hogy nagy valószínűséggel e három oltóanyag közül kerül ki majd a Covid-19 első hatékony ellenszere. A szakember felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a fejlesztés gyorsaságával vigyázni kell.

Forrás:

bama.hu