Menu

Hírek

« vissza « előző hír | következő hír »

Dr. Kemenesi Gábor virológus a koronavírusról

2020. január 29, szerda

A világot lázban tartó vírus egy állatról emberre terjedő betegség, egyelőre ismeretlen természetes gazdával – nyilatkozta dr. Kemenesi Gábor virológus, a PTE Szentágothai Kutatóközpontjának munkatársa, aki elmondta azt is, hogy ezen a kategórián belül pedig egy úgynevezett felbukkanó fertőző betegség, ami jelenlegi formájában nemrég jöhetett létre és kerülhetett az emberi populációba, ahol már bizonyítottan emberről emberre is terjed. Annyi biztos egyelőre, hogy a denevérekben van a jelenlegi járványos vírus genetikai elődje.

Hazánkban a pécsi kutatócsoport – aminek dr. Kemenesi Gábor is tagja – foglalkozik a denevérek koronavírusaival, így hiteles információt nyújthatnak a jelenleg zajló folyamatok megértéséhez. A szakember elmondta, hogy a legnagyobb kihívás jelenleg a betegek gyors felismerése adja, és annak mielőbbi megakadályozása, hogy átadják a vírust másoknak. Mint mondta, egyáltalán nem zárható ki, hogy a vírus eljut hazánkba is, de az Európai Járványügyi Központ folyamatosan elemzi a helyzetet, és jó eséllyel ezeket az eseteket hamar izolálják.

„Iszonyú terhelést jelenthet a hazai diagnosztikának és az egészségügynek, ha beesik egy-egy ilyen beteg. Ha van egy gyanús páciens, akkor nagyon gyorsan ki kell vizsgálni, hogy kiderüljön: a vírussal fertőzött-e vagy sem. Addig karanténba kell helyezni, vissza kell követni, hogy hány emberrel volt kapcsolatban. Az is lehet, hogy százzal, és akkor csak egy esetről beszélünk” – foglalta össze a szakember, aki ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus az influenzához hasonlóan cseppfertőzéssel terjed, így gyakori kézmosással, arcunk érintésének kerülésével és szájmaszk viselésével könnyen elkerülhetjük.

Szerinte a szakmának megvannak a fegyverei, napokon belül elérhetőek voltak a vírus genomjának adatai, elkészült és elérhető a diagnosztikai teszt. A WHO kidolgozott több eljárásrendet, és technikai javaslatokat is tett a járvány kezeléséhez. Kínában különböző antivirális szereket próbálnak ki, ezek között lehet hatásos, és elindult a vakcina fejlesztés is, ez azonban eltarthat 1-2 évig. Nagyon fontos, hogy az orvosoknak, ápolóknak, mentőknek legyen védőfelszerelésük, és azt tudják is használni. Egy korábbi járvány idején épp ők voltak a legnagyobb terjesztők.

Forrás:

bama.hu

Klub Rádió