Menu

Hírek

« vissza « előző hír | következő hír »

A „stroke tudatosság” hónapja

2020. január 28, kedd

A stroke világszerte és Magyarországon is a vezető halálokok közé tartozik, az emberek azonban mégsem veszik elég komolyan egészségük megőrzését. A betegség egészséges életmóddal, kellő odafigyeléssel számos esetben megelőzhető lenne, illetve stroke esetén a probléma felismerése és a gyors reakció életet menthet.

A „stroke tudatosság” hónapja alkalmából dr. Szapáry László egyetemi docens, a Klinikai Központ Neurológiai Klinikája stroke részlegének vezetője, a Magyar Stroke Társaság elnöke a betegség megelőzésére, felismerésére és a legfontosabb teendőkre hívja fel a figyelmet. A stroke megelőzéséhez fontos tudni, hogy melyek a betegség kialakulásának legfőbb kockázati tényezői. Az egyik ilyen az életkor, az érintettek többsége 55 éves kor feletti, és a kockázat idősebb korban folyamatosan nő. Emellett nagyon fontos az egészségi állapot is, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a pitvarfibrilláció (egy gyakori szívritmuszavar) és a magas koleszterinszint mind növelik a stroke előfordulási gyakoriságát.

Kulcsfontosságú, hogy már fiatal korától kezdve figyeljen magára az ember, kerülje a nagy mennyiségű alkoholfogyasztást, a dohányzást, emellett táplálkozzon helyesen, és éljen fizikailag aktív életet. Azok, akiknek a családjában előfordultak már a fenti rizikófaktorok, hajlamosabbak lehetnek a stroke-ra. A kockázati tényezők ellenőrzése rendszeres szűrővizsgálatokkal, laborvizsgálatokkal lehetséges, míg a pitvarfibrilláció EKG-vizsgálattal mutatható ki.

Forrás:

wellandfit.hu