Menu

Hírek

« vissza « előző hír | következő hír »

Alzheimer séta – szeptember 27.

2019. szeptember 17, kedd

A „demenciabarát társadalom” létrehozására irányuló törekvések között világszerte fontos szerep jut az Alzheimer Cafék működésének,  melyek keretében a demenciával élő embertársaink, hozzátartozóik, gondozóik, a szakmailag érdekeltek és a téma iránt érdeklődők találkozhatnak. A program egy önkéntes, jótékony célú kezdeményezés, ami a személyes segítési lehetőségeken túl komoly társadalmi, felvilágosító szereppel is bír.

A baranyai megyeszékhelyen 2015 áprilisában indult el az Alzheimer Café Pécs program, dr. Heim Szilvia családorvos kezdeményezésére. A találkozók ismertsége és látogatottsága egyre szélesebb körű. Szeptembertől immár az 5. évaddal folytatódnak az Alzheimer Café Pécs összejövetelei, minden hónap 3. csütörtökjén 17 órakor Pécsett, a Zsolnay Negyed Herkules Műhelyében.

A szervezők minden érintettet és érdeklődőt várnak egy csésze kávéval. A program ingyenes.

Az Alzheimer Café Pécs egy országos kezdeményezéshez csatlakozva idén második alkalommal szervez Alzheimer Sétát szeptember 27-én. Az Alzheimer Világnap - szeptember 21-e - tiszteletére az országban számos helyen szerveznek Alzheimer Sétát és művészeti programokat. Ezek célja a társadalmi figyelemfelkeltés a demencia globális problémájára, és a szolidaritás kifejezése a demenciával élők, családtagjaik és gondozóik mellett.

A séta 15 órakor indul a Széchenyi tér - Művészetek háza – Ciszterci köz – Apáca utca – Sétatér színpad útvonalon. A programot a Tanulóváros Fesztivál projekt támogatásával szervezik. (http://ptf.ckh.hu/).

Az Alzheimer kór és az időskori demenciák az idősödő társadalmakban egyre nagyobb egészségügyi, szociális és társadalmi kihívást jelentenek. Az érintettek száma egyre növekszik, a WHO az Alzheimer kórt népbetegségnek nyilvánította. Magyarországon pontos adat nem ismert, a betegek becsült száma 200-500 ezer közé tehető. Az érintett családtagok, ápolóik és gondozóik figyelembe vételével közel 1 millió embert érint a probléma.

Az Alzheimer Világnapot 1994-ben indította útjára a Nemzetközi Alzheimer Társaság (ADI) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) támogatásával, és napjainkban már több mint 80 ország vesz részt benne. Magyarország 2011-ben csatlakozott a kezdeményezéshez.

A pécsi Alzheimer Café alapítója és szervezője dr. Heim Szilvia családorvos, a PTE ÁOK Alapellátási Intézetének oktatója. Szakmai koordinátora dr. Kovács Attila pszichiáter főorvos, a téma szakértője, aki több, mint egy évtizede foglalkozik a demenciával élő betegekkel. A program szakmai tanácsadója dr. Kovács Dezső szociológus, címzetes egyetemi tanár.

Elérhetőségeik:

e-mail: alzheimercafepecs@gmail.com

facebook: www.facebook.com/alzheimercafepecs