Menu

Hírek

« vissza « előző hír | következő hír »

Arts-in-Med – Dr. Molnár F. Tamás vetítettképes előadása

2019. február 4, hétfő

Az Arts-in-Med tavaszi programsorozatának nyitányaként „Forenzikus Fék Nyúz, avagy a történeti álhírek nyomában” címmel dr. Molnár F. Tamás professzor vetítettképes előadását láthatják-hallhatják az érdeklődők.

A mai „hamis hír járvány” nem lepi meg az orvoslás történetében jártasakat. A medicina felfogható úgy is, mint az egyik tévedésből a másikba való bukdácsolás képeskönyve, miközben mégis egyre tovább élünk, és a kórok közül is meglepően sokkal birkózunk meg ideig-óráig.

A kultúrorvostan (Medical Humanities) sem panacea, de példatára talán segít valamelyest eligazodni a hamis és igaz hírek vadonjában. Két történeten: Zrínyi Miklósnak, a költőnek és a hadvezérnek a halálán, valamint az 1914. június 28-án, délelőtt 11 óra körül lezajlott eseményeken próbálja dr. Molnár F. Tamás bemutatni, hogyan működik a módszer, ha működik egyáltalán.

Az előadóról:

Dr. Molnár F. Tamás a Petz Aladár Kórház mellkassebésze, a Pécsi Tudományegyetem Műveleti Medicina Tanszékének alapító egyetemi tanára. Több évig dolgozott mellkassebészként az Egyesült Királyságban, Németországban. Kandidátus, a tudományok doktora, számos nemzetközi mellkassebészeti társaság tagja, valamint szaklapok szerkesztőségi bizottsági tagja. Tankönyvszerző, hazai és külföldi oktatási programok szervezője, előadója. Angol és magyar közleményeinek száma száz fölött van. Több szabadalom birtokosa, eredeti műtéti kidolgozója. Nevéhez fűződik a Kultúrmedicina (Medical Humanities) tantárgy kialakítása, honi bevezetése.

 

Dr. Molnár F. Tamás professzor vetítettképes előadása február 12-én, 18 órakor kezdődik a Szigeti úti, első emeleti tanácstermünkben.