Menu

Hírek

« vissza « előző hír | következő hír »

Kommunikációs és terápiás kihívások a gyakorlatban - beszámoló a VIII. pécsi gyógyszerészi gondozási versenyről

2018. december 3, hétfő

Idén nyolcadik alkalommal került megrendezésre a „Betegtanácsadás és gyógyszerészi gondozás a gyakorlatban” elnevezésű hallgatói verseny az ötödéves gyógyszerészhallgatók számára a PTE GYTK Gyógyszerészeti Intézet szervezésében. A verseny célja a betegekkel való kommunikáció fejlesztése,

Idén nyolcadik alkalommal került megrendezésre a „Betegtanácsadás és gyógyszerészi gondozás a gyakorlatban” elnevezésű hallgatói verseny az ötödéves gyógyszerészhallgatók számára a PTE GYTK Gyógyszerészeti Intézet szervezésében. A verseny célja a betegekkel való kommunikáció fejlesztése, hogy a rövid gyógyszertári találkozás ideje alatt minél hatékonyabban tudjon információt gyűjteni a betegtől a gyógyszerész és szakmai tudását minél jobban tudja átadni a különböző beteg típusoknak.

A verseny az Intézet tanpatikájában zajlott, az eseményeket külön teremben követték a negyedéves, ötödéves hallgatók és a zsűri. Így a tanpatika helyiségében csak a gyógyszerész és a „beteg” volt jelen. Utóbbi szerepeket idén a pécsi Janus Egyetemi Színház (JESZ) és az Improvokatőr színészei (név szerint: Bek Zsófia, Greff Dóra, Magyar Olivér, Hir Bálint) alakították – nagy sikerrel. 4 + 1 döntős karaktert kellett megformálniuk, 5 különböző karakterrel és farmakológiai hátterű esettel.

Minden évben egy témakör köré épülnek a kommunikációs esetek, idén a diabetes mellitus volt a fókuszpontban. A hallgatók előzetesen megkapták a központi témára felkészítő irodalmat, hogy lehetőleg az izgalmas versenyhelyzetben csak a kommunikációs elemek legyenek váratlanok számukra. Természetesen az alapvető gyógyszerészszakmai feladatok is értékelésre kerültek, így a megfelelő információgyűjtés és információnyújtás.

 

Ez úton is gratulálunk a talpraesett V. éves hallgatóknak, kiemelten az I. helyezést elért Mészáros Nándor Gergőnek, a II. helyezett Czaga Juditnak és a megosztott III. helyezett Kovács Noémi Rékának és Székely Adriennek. Idén is rengeteg tapasztalattal gazdagodtunk, és már készülünk a folytatásra, az oktatás színvonalának további növelésére. Zsűritagjaink lelkesedése és támogatása nélkül sem tudtuk volna a versenyt lebonyolítani, szakmai javaslataikkal, a versenyre szánt idővel nagy értéket adnak a rendezvényhez! Köszönjük prof. Dr. Füzesi Zsuzsanna, Dr. Télessy István, prof. Dr. Pethő Gábor, Dr. Dékány András és Intézetvezetőnk prof. Dr. Botz Lajos részvételét, segítségét!

Hiszünk a beteggondozás fontosságában, és abban, hogy a betegekkel való kommunikáció, beszélgetés a gyógyuláshoz vezető út kulcsa. A jó beteg-gyógyszerész kapcsolat kiépítése mindenki számára megtérül, a kezelő orvos, a gyógyszerész és nem utolsó sorban a beteg számára is. A kémia, farmakológia, élettan és további szaktárgyak ismereteinek összegzésére pár perce van csupán a gyógyszerésznek, és ezek érthető átadását a betegközpontú szemlélettel és megfelelő kommunikációval lehet megvalósítani. Utóbbi elem további erősítését tűztük ki célul a képzésben az elkövetkezendő években újabb kurzusok és tréningek indításával magyar és angol nyelven az Intézetünk keretei között.

Továbbo képek a galériában érhetőek el: 

http://gytk.pte.hu/hu/galeriak/galeria/981