Menu

Hírek

« vissza « előző hír | következő hír »

„Megvalósult az álmunk azzal, hogy kivihetjük a műtéteket a gyakorlati terembe”

2018. november 14, szerda

Egy nagy értékű artroszkópos toronnyal és több más, fontos eszközzel is gazdagodott a Modern Városok Program pályázatának köszönhetően a Traumatológiai és Kézsebészeti Klinika. Az új műszerek az oktatásban is komoly szemléltető szerephez jutnak amellett, hogy jelentősen hozzájárulnak a precíz, élethű és gyors diagnózishoz. Dr. Wiegand Norbert klinikaigazgató és dr. Patczai Balázs osztályvezető mesélt arról, miért volt fontos a beszerzésük.

 

Schweier Rita írása

 

A műtő előterében állunk, az új, értékes artroszkópos torony mellett, aminek a működését dr. Wiegand Norbert igazgató magyarázza.

- Ez az artroszkópos torony jelenleg az egyetlen az országban, ami 4K felbontást tud, azaz képes teljesen élethű képet adni, és emellett online használatra is alkalmas, azaz a műtőben végzett tevékenység bármely külföldi országban élőben követhető. De ami talán ennél is lényegesebb, hogy a készülék a belső rendszerükre is csatlakoztatva van, így a hallgatóink is láthatják műtétjeinket az oktatóteremben.

- Egy nagy méretű berendezés előtt állunk, aminek több nagyobb és kisebb alegysége is van. Mi, mit jelent rajta?

- A legfontosabb az agya, ami egy számítógép, ez össze van kötve egy kameravezérlővel, egy fénykábellel, egy optikával, valamint egy 21 colos képernyővel, amin a műtétek nyomon követhetőek. Vannak rajta még különböző pumparendszerek, amik abban segítenek, hogy az ízületben jól elférhessünk. Tartalmaz továbbá egy ún. vaporizátort - ami a kisebb sérülések ellátására, a lágy szövetek zsugorítására alkalmas -, valamint egy shaver egységet is, ami a porc- és csontelváltozások ellátásában segít minket, olyan esetekben is, ha fúrnunk kell, vagy takarítanunk az ízületet, például a keresztszalag pótlásánál. Rejlik benne egy betegbiztonsági rendszer is, ami azt jelenti, hogy kizárólag a mi orvosaink férhetnek hozzá, más nem láthat bele a számítógépbe. Bekapcsolni is csak jelszóval és a beteg kódjának ismeretében lehet. Különlegessége a tárolókapacitásában is megragadható, mivel lehetőségünk van 4K minőségben a pillanatfelvételek mellett két-három órás videófelvételek készítésére is. Ez – ha a beteg igényli – ki is adható a számára, a beleegyezésével oktatási célra is használható, és archiválni is módunk van, ami főként a későbbi státusszal való összehasonlítás miatt lényeges. A fiatal sportolóknál válhat ez fontossá, akik gyakran szenvednek sportsérüléseket. A készülék minden egyes ízület esetében alkalmas annak tükrözésére. A toronyhoz köthető kamerák méretét szükséges csak változtatni attól függően, mekkora ízületet vizsgálunk.

- Mennyire borsos az ára?

- Egy jó Porsche ára, azaz 35 millió forint. Az MVP-pályázatban volt lehetőség oktatásfejlesztésre, ami a klinika elképzeléseivel is találkozott, hisz a gyakorlatorientált oktatást tűztük ki célul. Az artroszkópiát nem tudtuk eddig a tanítás részeként alkalmazni, hisz a műtőben nem fér el sok medikus. Mostantól azonban megvalósulhat az álmunk azzal, hogy a műtétet kivisszük a gyakorlati terembe.

- A világban mikor kezdődött el ezeknek a készülékeknek a széles körű alkalmazása?

- Ezek a 4K-s felbontású optikai, illetve monitorrendszerek tavaly jelentek meg a piacon. Szerencsénkre ezt egy olyan forgalmazótól sikerült beszereznünk, akinek van terméke Magyarországon.

- Eddig hogyan, milyen berendezéssel végezték az ízületmonitorozást?

- Artroszkópos tornyaink eddig is voltak, amikkel lehetett ugyan szépen dolgozni, ám a legfiatalabb is 15 éves. Összevetésként használhatjuk az autók közötti különbséget is, ami azért számottevő egy új, és egy több mint tíz éves jármű között. A fejlődés a mi szakterületünkön is hatalmas. Minőségben, gyorsaságban, és a kényelmi szempontok tekintetében sem összevethető egy új készülék a régivel. Több mindent kézzel kellett beállítanunk a régi gépeken, míg az új artroszkópnál két gombbal valójában minden irányítható. Ehhez azonban nagy technikai tudás és gyakorlat szükségeltetik. Legalább száz beavatkozást el kell végezni vele ahhoz, hogy rutinszerűvé válhasson az alkalmazása. Bízom abban, hogy a készülék és a vele való bánásmód megtetszik majd a medikusoknak, és többen szeretnének ortopéd traumatológusok lenni.

- Jelenleg hányan tudják ezt a gépet kezelni?

- A szakorvosoknak kötelező ismerniük az alapszintű artroszkópiát, magasabb szinten pedig heten-nyolcan tudják. Ez a létszám elegendő is, hisz a bonyolultabb, specializáltabb ellátásokat néhányan végzik csak, ők azok, akik irányítják a műtéteket. Évről évre emelkedő esetszámban végzünk térd-, boka-, váll-, csukló- és csípőízületi műtéteket szalag-, ín- és porcsérülések ellátására, de ezek mellett komoly szerepe van a berendezésnek a carpalis, valamint a boka-láb instabilitások diagnosztizálásában is.

 

Dr. Patczai Balázshoz:

- A hétköznapokban hogyan zajlik a gyakorlatorientált oktatás?

- Klinikaigazgatónk három éve tűzte ki célul, hogy az orvostanhallgatók képzése során a gyakorlati ismeretek átadása megfelelő hangsúlyt kapjon azért, hogy a diplomát szerző általános orvosok az alapvető, prehospitalis sérültek ellátási feladatait - a törések rögzítését, a sebek ellátását - önállóan meg tudják oldani. Az oktatási feladatok megszervezésével dr. Nőt László Gergelyt bízta meg, aki az oktatói karral közösen folyamatosan emelte a gyakorlati órák számát. Az évekkel korábban bevezetett „Gipsztechnikai és alapvető csontegyesítő eljárások műtéttana” gyakorlati kurzus mellett a Skill Lab-bel közösen „ATLS bevezető gyakorlatok és sebellátás, a modern sebkezelési eljárások gyakorlata” is bekerült a tanrendünkbe. A hallgatóknak ezek mellett szemeszterenként 2x8 órás ügyeleti gyakorlatot is biztosítunk, ahol a csoportvezető oktató mellett egyszerre legfeljebb két hallgató ismerkedhet meg a sérültek ellátásának feladataival a sürgősségi trauma ambulancián, valamint a műtőinkben. Az érdeklődő hallgatók számára talán ez a legnagyobb érték, hiszen ennek során személyre szabott oktatásban részesülnek, és felügyelettel részfeladatokat is elvégezhetnek a valódi betegellátásban. Emellett nagy számban fogadunk hallgatókat mind a nyári kötelező gyakorlatok, mind pedig az évközi blokkgyakorlatok során. Utóbbi térnyerése nagyon hasznosnak tűnik az oktatói-hallgatói arány szempontjából is. A hallgatói visszajelzések egyértelműen megerősítették a klinika vezetését abban, hogy jó irányban haladunk.

- Vannak-e további terveik a képzés fejlesztésére?

- Szeretnénk az elméleti oktatást is hatékonyabbá tenni előkészítő anyagok kidolgozásával és specialisták bevonásával, a kiscsoportos, betegségcsoporthoz kapcsolt, betegágy melletti esetfeldolgozások rendszerbe építésével, továbbá kihasználva a technika nyújtotta előnyöket, például a mostani fejlesztést, a live stream-et, az artroszkópos műtétek közvetítésében. Célunk továbbá az, hogy az online elérhetőségek bővítésével a műtéti kamera és a röntgenes képerősítő felvételek is az oktatási felületek, a tabletek, vagy akár az okostelefonok számára is elérhetővé váljanak megfelelő szakmai minőségben, így teljessé téve az elméleti tudás gyakorlati manifesztációjának a bemutatását.

 

Dr. Wiegand Norberthez:

- Az artroszkópos torony mellett egyéb újdonságok is kerültek a klinikára.

- Az egyik legfontosabb eszköze a traumatológusnak a röntgen, amit sebészi képerősítőnek hívunk, és amit minden nap használunk a műtőben. Ennek segítségével látjuk a csontokat, tudjuk ellenőrizni a helyzetüket, és az általunk behelyezett fémeket. Ez természetesen sugárterhelést jelent nemcsak a betegeknek, de nekünk, orvosoknak, valamint a személyzetnek is. Sikerült egy ultra alacsony sugárterheléssel járó sebészi készüléket is beszereznünk ugyancsak az MVP-pályázat kapcsán, amiből várhatóan lesz a későbbiekben még egy. Ez is online rendszerben működik, azaz láthatóvá válik a medikusok számára is. Nem olcsó ez a berendezés sem, 17-18 millió forintba kerül.

Klinikánk – ugyancsak egyedüliként az országban – kézsebészeti klinikaként is működik. A kézsebészethez szükséges eszközök a legspeciálisabbak a traumatológiában, mert nagyon kicsik, finomak és drágák. A fogorvosi eszközökhöz tudnám hasonlítani őket, ám mi jóval több dologra használjuk őket. A Modern Városok Program révén hozzájutottunk speciális kézsebészeti motorokhoz is, amik olyanok, akár egy toll, és kerülnek hétmillió forintba. Ezeknek a beszerzéseknek köszönhetően, a kisebb szövetroncsolás következtében az országos átlaghoz képest klinikánkon három nappal kevesebbet töltenek a betegek. Könnyebb a rehabilitációjuk és gyorsabb a gyógyulásuk. Hosszú távon tehát megtérülnek a befektetések.

A közbeszerzési tendereket kétévente írják ki, ezek által is módunk van arra, hogy a gyógyításhoz használt eszközparkunkat megújítsuk. Járjuk a világot, és azon vagyunk, hogy a lehető legjobb műszerek eljuthassanak hozzánk is. Hálásak vagyunk azért, hogy a vezetőségtől mindig megkapjuk ehhez a támogatást. 

- Mondhatjuk azt, hogy jelenleg az ország legmodernebb Traumatológiai Klinikája a pécsi?

- Karunknak és a Klinikai Központnak köszönhetően Pécs mindig is büszke lehetett arra, hogy van mindene. Ez azt jelenti, hogy időről időre sikerül új, korszerű eszközöket beszereznünk. Beszélgetve az ország más klinikáin dolgozó munkatársainkkal, emiatt kicsit irigykednek is ránk.