Menu

Hírek

« vissza « előző hír | következő hír »

Dr. Marada Györgyi a Kanizsai Dorottya Kórház új orvosigazgatója

2018. június 13, szerda

Dr. Marada Györgyit, a mikrobiológiai laboratórium osztályvezető főorvosát azt követően bízta meg a kórházigazgatással dr. Brünner Szilveszter, a nagykanizsai egészségügyi intézmény főigazgató főorvosa, hogy a korábbi orvosigazgató, dr. Németh László a Zala Megyei Szent Rafael Kórház neurológiai osztályának élére távozott.

Dr. Marada Györgyi 1992 óta dolgozik a Kanizsai Dorottya Kórházban, akkor végzett a pécsi egyetemen, általános orvos szakon, majd klinikai laboratóriumi szakvizsgát tett. Mivel az édesanyai szerepkört nehéz volt összeegyeztetnie az osztályos orvosi munkakörrel és az ügyeletekkel, ezért döntött a diagnosztikai szakterület mellett. Először a központi klinikai laboratóriumban, később a mikrobiológiai laboratóriumban kezdett dolgozni.

"A család számomra nagyon fontos, ezért olyan munkakört választottam, ahol a teendőimet könnyebben össze tudtam egyeztetni anyai feladataimmal" - mondta dr. Marada Györgyi, aki hozzátette, hogy a mikrobiológia nem könnyebb, és nem igényel kisebb felkészültséget, mint más orvosszakmai terület, viszont az ügyeleti beosztás másként alakul.

Arra a kérdésre, hogy mi adja a mikrobiológia szépségét, azt válaszolja: "A laikus azt hinné, hogy a szakma perifériájáról beszélünk, de aki kicsit is járatosabb napjaink közegészségügyi tendenciáiban, az tudja, hogy ez egyre kevésbé van így, sőt! Nem túlzás, ha azt mondom, hogy a mikrobiológia ma az egyik legdinamikusabban fejlődő szakterület. Nagyon sok innováció van mögötte, ugyanis jó ideje minden a betegbiztonságról szól. Ennek a legfontosabb tényezőit jelentik az úgynevezett multirezisztens kórokozók, a kórházi baktériumtörzsek. Ezekről úgy gondolom, már mindenki hallott, rengeteg kutatás zajlik a diagnosztizálásuk, és az ellenük való hatékony terápiás eljárások kapcsán. Amikor a tudomány rátalált a penicillinre mint hatóanyagra, akkor a tudósokon úrrá lett egyfajta "hurráérzés", mert mindenki azt hitte, hogy megvan a "csodafegyver". Elindult az antibiotikum-kutatás, és egyre több, egymáshoz képest különbözően működő hatóanyagcsoport került a szakemberek látómezejébe a múlt század végén. Sajnos azonban ez a folyamat azóta megtorpanni látszik, mert a tudomány egyre kevésbé talál olyan hatóanyagokat vagy antibiotikum-csoportot, amelyek egészen más mechanizmussal működnek, mint az eddigiek. Az említett baktériumok pedig bármennyire is picik, roppant "tanulékonyak", az alkalmazkodóképességük hihetetlenül jó. Megtanultak a hatóanyagokkal szemben védekezni, ebből fakadóan a terápiás lehetőségek egyre szűkülnek. Ma az egészségügy és azon belül a mikrobiológia legnagyobb kérdése, hogyan lehet az antibiotikumokat továbbfejleszteni, és megakadályozni újabb ellenálló törzsek kiszelektálódását".

A kórházzal kapcsolatos tervekről úgy nyilatkozik, hogy egy kórház jövőjét nagymértékben befolyásolja az aktuális egészségpolitika. Ma Magyarországon minden egészségügyi intézmény likviditási gondokkal küzd, ami az alulfinanszírozásból fakad. Ebben a helyzetben mindenkinek az az elsődleges feladata, hogy biztosítsa az intézményében a betegellátást, és ez nagy terhet jelent.

Szerencsésnek gondolja, hogy eddig egyetlen politikai döntés sem mutatott abba az irányba, hogy egészségügyi intézményükre ne lenne szükség. Véleménye szerint kórházuk dinamikusan fejlődik, a betegek elégedettek a kapott szolgáltatással, és némely területen országos hírnévvel is bírnak.

Dr. Marada Györgyit váratlanul érte a főigazgató felkérése, nagyon megtisztelőnek, és valódi kihívásnak tartja.

Forrás

Zalai Hírlap