Menu

Hírek

« vissza « előző hír | következő hír »

Egyre kevesebb hallgató és kiadott diploma

2018. június 11, hétfő

Csökkenő hallgatói létszámról és egyre kevesebb kiadott diplomáról tanúskodnak az Oktatási Hivatal és a Központi Statisztikai Hivatal 2017-re vonatkozó részletes adatai, és ezáltal többéves mélypontokról beszélhetünk. A visszaesés részben a demográfiai folyamatokkal magyarázható, egy dolog azonban biztos: ezen az úton haladva a társadalom képzettségi szintje összességében nem fog javulni.

Tavaly 63 100-an szereztek felsőfokú végzettséget vagy doktori fokozatot az Oktatási Hivatal adatai szerint, ami 2011 óta a legalacsonyabb szám. Korábban leginkább a felsőoktatási expanzió időszaka előtt - a 90-es években - láthattunk ennél alacsonyabb adatokat.

Az új (bolognai) oktatási rendszer miatt ráadásul érdemes korrigálni az adatokat, hiszen most már duplán számítanak azok, akik mesterképzést végeztek el (miközben korábban az egyetemi szintű [mesterképzésnek megfelelő] diploma egy oklevélnek számított). A Portfolio kalkulációi szerint így összesen 48 500-an szerezhettek valamilyen felsőfokú végzettséget. De a "megengedőbb számítás" is (a mesterképzésen végzettek csak 90%-a szerzett két évvel korábban oklevelet) azt mutatja, hogy 50 ezer alá esett a végzettek száma.

Hasonlóan kedvezőtlen kép rajzolódik ki a Központi Statisztikai Hivatal idősorából is. A KSH adatsora szerint főiskolai vagy egyetemi felsőfokú oklevelet tavaly 50 430-an szereztek. Ilyen alacsony számokat utoljára 2011-ben, illetve 2008-ban láthattunk.

Ennél is rosszabb a helyzet, ha a korábban bemutatott módon a számokat korrigáljuk a mesterképzés keretében diplomát szerzettekével (hiszen ők már megkapták korábban a BA/BSc szintű papírjukat, így az MA/MSc már diplomahalmozás, vagyis a korábbi képzési rendszer adatsorával nem hasonlítható össze). Így azt kapjuk, hogy 35 800-an szereztek első alkalommal felsőfokú képesítést a tavalyi évben, ami egyetlen kivételtől (2011) eltekintve 1996 óta a legrosszabb szám.

A 2017/18-as tanévben már csak 283 350-en jártak főiskolára vagy egyetemre, ilyen alacsony számot pedig utoljára az ezredforduló előtt láttunk. Mindennek nagyobb részét magyarázza persze a demográfia (a fiatal korosztály létszámának a csökkenése), ugyanakkor a felsőoktatási fogyás arra már elegendő volt, hogy megtörjön a felsőfokú végzettséggel rendelkezők arányának a növekedése.

Összességében jelenleg azt mondhatjuk, hogy ha nem lesz fordulat a következő időszakban, akkor a társadalom képzettségének a javulása megáll, ezzel pedig hosszú távon olyan jelentős versenyképességi hátrányt szenved el az ország, amint nagyon nehéz és lassú folyamat lesz ledolgozni.

Forrás

portfolio.hu