Menu

Hírek

« vissza « előző hír | következő hír »

Tanácsok a leendő orvosoknak, fogorvosoknak

2018. május 17, csütörtök

Lefedi-e az emelt szintű érettségi biológiából azokat a témaköröket, amelyek ismeretére az általános orvosi képzésen építenek? Miért fontos, hogy egy felvételiző a biológia mellett fizikából és kémiából is felkészült legyen? Erről kérdezte az eduline.hu a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának egyetemi docensét.

"Azok a témakörök, amik az orvosi-fogorvosi képzésen szerepet kapnak, például a sejtbiológia, a sejtanyagcsere, a szervek, a szervrendszerek, mind jelen vannak az emelt szintű biológia érettségin" - mondta ifj. dr. Sétáló György, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának egyetemi docense, az Orvosi Biológiai Intézet és Központi Elektronmikroszkópos Laboratórium intézetigazgató-helyettese.

Hozzátette, hogy később a szövettannal haladnak tovább, a szervekkel, szervrendszerekkel komplexebb formában pedig az anatómia és az élettan keretében fognak találkozni. A hallgatóknak immunológia tárgyuk is lesz, klinikai genetikát is tanulnak majd, vagyis ezek a témakörök mind előkerülnek az első félévben.

Az érettségi vizsgához azok a témák - például a növénytan vagy akár az evolúció - is hozzátartoznak, amikkel az orvosi-fogorvosi pályára készülők nem fognak részletesen foglalkozni. Úgy véli, hogy az érettségi egyfajta állomás, fontos, hogy az adott tantárgyból tanultak ilyenkor egységes egésszé álljanak össze.

Elmondta azt is, hogy az első évfolyamon molekuláris sejtbiológiát, kémiát, biofizikát is tanulnak a hallgatók. Ezek nagyon fontos területek, hiszen az első évben nem rögtön a szervrendszerekkel foglalkoznak, hanem a makromolekuláktól a fehérjéken, lipideken, szénhidrátokon át haladnak, és a sejtszervecskéken keresztül jutnak el az egész sejt viselkedésének áttekintésééig.

A második félévtől szó lesz a kóros folyamatokról, így például a daganatsejt eltérő, abnormális viselkedéséről is - összegezte az orvosi képzés tantárgylistája kapcsán az egyetemi docens.

Forrás

weborvos.hu