Menu

Hírek

« vissza « előző hír | következő hír »

Arts-in-Med - Egy Rembrandt festmény boncolása

2018. március 22, csütörtök

Az Arts-in-Med tavaszi programsorozatának következő szereplői egy anatómus, dr. Reglődi Dóra professzor asszony és egy művészettörténész, Várkonyi György, akik "Dr. Tulp anatómiája, avagy egy Rembrandt festmény boncolása" címmel tartanak vetítettképes előadást. Rembrandt alkotása, a Dr. Tulp anatómiája minden idők leghíresebb anatómiai festménye, amit más-más szemszögből mutat be a két előadó.

Dr. Reglődi Dóra elmeséli az akkori boncolási rendet, megtudhatjuk, kik, miért vannak a képen, ki volt a halott, ki volt dr. Tulp, valamint azt is, hogy milyen anatómiai hibákat fedezhetünk fel a festményen. A jelen sebészeti és összehasonlító anatómiai munkák segítségével megpróbálja rekonstruálni a Rembrandt által ábrázolt alkart, továbbá fény derülhet arra is, mi lehetett az oka annak, hogy nem tudjuk, pontosan mit tart dr. Tulp a kezében.

A műalkotás nem pusztán esztétikai potenciált hordozó entitás, hanem mindig dokumentum is. Utóbbi minőségében azonban merőben mást jelenthet, más értéket képviselhet a különböző természet-, illetve társadalomtudományi diszciplinák számára. Az olykor részleges fedésbe kerülő kétirányú vizsgálat mindkét terület ismeretanyagát gyarapíthatja, és hozzájárulhat a gazdag rétegstruktúrával rendelkező mű jelentéstartományainak feltárásához. Mindezt a keletkezés korának, helyének, a jellemző műfajnak / csoportportrénak /, és magának az életműnek az összefüggésrendszerébe ágyazva kísérli meg bemutatni Várkonyi György, kitérve a kétféle szemlélet által generált újabb kortársművészeti fejleményekre is.

Dr. Reglődi Dóra és Várkonyi György vetítettképes előadása április 3-án, 18 órakor kezdődik a Szigeti úti, első emeleti tanácstermünkben.