Menu

Hírek

« vissza « előző hír | következő hír »

Érszűkület nap - március 22.

2018. március 12, hétfő

Idén immár 5. alkalommal rendezi meg a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság a magyarországi Érszűkület napot az európai PAD and Vascular European Days kezdeményezés részeként. Idén külön figyelem irányul a dohányzásra, és a dohányzásról történő leszokás jelentőségére.

Az érszűkület Magyarországon hozzávetőlegesen 400 ezer embert érint. Az ezzel kapcsolatos problémák az elmúlt évben többször is reflektorfénybe kerültek, többek között a magyarországi magas amputációs adatok okán. Az alsó végtagi verőérszűkület sokáig felismerés nélkül maradhat, részben a csak erre a betegségre jellemző tünetek hiánya, részben a hasonló tüneteket produkáló egyéb megbetegedések miatt.

Az alsó végtagi érszűkület legfontosabb kockázati tényezői a kor, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és a cukorbetegség, de a kialakulás kockázata kapcsolatban áll az életmóddal ( dohányzás, mozgásszegény életmód, helytelen táplálkozás), valamint az örökletes tényezők is szerepet játszhatnak.

A szervezők március 22-én délelőtt 11 és délután 5 óra között hat helyszínen, egész napos orvosi tanácsadással, tájékoztató kiadványokkal, rizikófelmérő tesztekkel, és a betegség megállapítására szolgáló boka/karindex-méréssel, valamint pulzus önvizsgálat oktatással várják az érdeklődőket. Az ingyenes tanácsadás és szűrővizsgálat helyszínei:

  • Corvin Plaza Budapest VIII. Futó utca 37-45.
  • Szeged Plaza Szeged, Kossuth Lajos sugárút 119.
  • Debrecen Plaza Debrecen, Péterfia utca 18.
  • PTE Janus Pannonius Klinikai Tömb Pécs, Ifjúság útja 13.
  • Győr Plaza Győr, Vasvári Pál út 1/A.
  • Miskolc Plaza Miskolc, Szentpáli utca 2-6.

Forrás

zetapress.hu